Rouken Glen

Superphon® Acoustic Rafts Present Ideal Solution for East Renfrewshire Council

CMS Danskin Acoustics referred its client, Allied Acoustics, to East Renfrewshire Council following a problem with reverberation in its newly refurbished community room.

“We have used products from CMS Danskin Acoustics on a variety of projects and always found them a good company to work with and very helpful to deal with,” said Gerry Winter, Allied Acoustics.

The Council’s room was designed for holding meetings, training sessions and information days; but the acoustics in the room were distracting and the internal reverberation meant that hearing people speaking was difficult. CMS Danskin Acoustics engaged with the architect at East Renfrewshire Council to agree on the best solution without compromising on aesthetics, and ensuring they could offer the best value.

The Solution

Following an on-site consultation at the Council with an external acoustician, CMS Danskin Acoustics was brought on-board to supply 25 SuperPhon® Acoustic Rafts; which are specially designed to reduce reverberation times and to improve listening environments. In addition, the tiles are available in a range of attractive colours meaning that the aesthetics of an internal building are not lost, which was of high importance to the Council. “The SuperPhon® Acoustic Rafts were chosen because they fitted with the style of the building, the need to retain the exposed roof structure and the fact that the fabric colour choice provided a less commercial ‘office feel’ to the final installation,” said Andrew Eaddy, East Renfrewshire Council.

The Results

Following the installation, CMS Danskin Acoustics carried out some calculations to evaluate how successful the Acoustic Rafts were performing. The team found that they had managed to bring the reverberation time down from 1.8 seconds to 0.8 seconds, ensuring a much-improved sound quality to the room for its multi-purpose activities.

“The client was very happy with the end product at Rouken Glen and there was a substantial sound reduction after the panels were installed,” continued Gerry. “Overall we were very pleased with the results and the chosen product. The ease and speed of the installation, thanks to the bespoke fitting, meant that it wasn’t long before we were able to use the communal room again. We’re really pleased with the finish too, it’s exactly what we had in mind for the space,” concluded Andrew.

← PreviousNext →